Sundsbergsleden

Sundsbergsleden är en s.k. Värmlandsled består av en 6 km lång naturstig. Vandringsledens besökare får uppleva aspskog, bäckdalar och ett mycket rikt växt-och djurliv.

Upplev vacker utsikt

Sundsbergsleden tar dig förbi en rastplats och en utsikt över Sunnes tätort och Fryksdalen, känd genom Selma Lagerlöfs hyllade böcker.

Få en smak av naturen - svamp, växtlighet och mycket mer

På Sundsberget finns viktiga nyckelbiotoper, miljöer för arter som hotas av skogsbruket. Sundsbergsleden passerar flera av dess biotopskydd.

 • Ormbär, blåsippa, tibast och gullbudra trivs tack vare Sundsbergets bergart hyperit.

 • Lövträd av olika slag, bland andra asp, hassel och ek lockar i sin tur till sig en rik variation av insekter och fåglar.

 • Äldre naturskog med grova aspar, granar och död ved hittas i branter och raviner där flera hotade arter trivs. Där hittas t.ex. kandelabersvamp, grön sköldmossa och aspfjädermossa.
 • Upplev hackspettens 7/8 arter

  Kring vandringsleden huserar också så många som sju av landets åtta arter av hackspett.

 • Tretåig hackspett
 • Spillkråka
 • Större hackspett
 • Mindre hackspett
 • Gröngöling
 • Gråspett
 • Göktyta
 • Sundsbergs motionsspår

  Elljusbanorna i Sundsberget är 1,5 km, 3 km och 6 km långa. Spåren utgår från Kolsnäs Motionscenter, Hotell Selma Spa och Vintertorp.

  Åk längdskidor på vintern

  På vintern görs banorna om till skidspår. Skidspåret på 1,5 km och 2,5 km passar dem utan tidigare erfarenhet av längdskidåkning, medan det långa spåret på 5 km kräver en mer van åkare på grund av dess branta backar.

  Spår utan elljus

  Sundsberg har även ett spår utan elljus som är 3,2 km långt och tar dig till en vändplan. Vid kyla och snöbrist anläggs en konstsnöbana på 1,3 km och är Sundsbergs minsta skidspår. Den startar vid Vintertorp och har till största delen elljus. De övriga skidspåren underhålls allt eftersom vädret tillåter.

  Cykla i terrängbana

  Tycker man det är roligare att cykla finns en terrängbana för mountainbikeåkning på 5,7 km i området.

  Grilla i Granhult

  I skogen ligger också Granhult, en trevlig grillplats under tak där man kan avnjuta sin matsäck. Ytterligare en grillplats finner du vid pulkabacken, som kallas för Sunnes bästa. se bilden här.

  Kolsnäs motionscenter

  Kolsnäs motionscenter, som ligger mellan Sundbergs friluftsområde och Kolsnäs camping, finns möjlighet att utöva mängder av sportrelaterade aktiviteter.

  Styrketräning, motionscykling, bastu

  Där finns ett motionsrum med redskap för styrketräning och motionscyklar, samt bastu-och omklädningsmöjligheter för både för damer och herrar.

  Spela tennis

  Möjligheter att spela tennis finns i anslutning till motionscentret med två plexipave-banor. Tidsbokning och racketuthyrning finns i campingreceptionen där du också kan köpa bollar.

  Spela fotboll

  Två fotbollsplaner för 11-manna, en för 7-manna och en gräsyta ligger också i området.

  Friskvårdscentral - för dig som vill förbättra hälsan

  Kolsnäs motionscenter erbjuder också en friskvårdscentral för dig som vill förändra dina mat-och eller motionsvanor. På friskvårdscentralen kan du få stöd, vägledning och samtal kring din hälsa. I hälsosamtalet ingår ett konditionstest som du också kan göra utan att ta del av friskvårdscentralens rådgivning.

  Här finns också möjlighet att delta i gruppaktiviteter för förändring av matvanor, men även träning som ryggmotion, cirkelmotion och stavmotion.

  Sundsbergsområdets stugor

  Sundsbergets stugor finns att hyra vid Vintertorp och Skogsbacken. De består av ett rum och kök och rymmer 20 personer. Stugorna har restaurerats och kan användas för olika friluftsaktiviteter och möteslokaler. Dessa tillhör Sundsbergs friluftsområde och får inte övernattas i.

  Även Sunne Missionsförsamling hyr ut stugor

  Fler stugor finns att hyra i Sundsberget och tillhör Sunne Missionsförsamling. Sedan 1900-talets början har de drivit Sommarhemmet Sundsberget där de nu har café, mötesverksamhet och stuguthyrning sommartid.

  Ett naturnära boende med utsikt över sjön Fyrken erbjuds de som vill hyra de alkoholfria stugorna. Med 4 rum, 11 bäddar och med 1,8 km från centrum är stugorna en utmärkt tillflyktsort om man vill uppleva lugn och ro.

  Café Sundsberget - Öppet hela juli

  Café Sundsberget drivs av Sunne Missionsförsamling och öppnar första helgen i juli och håller öppet lördagar och söndagar månaden ut. Där serveras våfflor, kaffe, smörgåsar och dricka.

  Sundsbergs gård

  Sundsbergs gård, känd från Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, byggdes i mitten av 1700-talet. Idag är den ett gårds-, tandläkar-, och skogsmuseum där man kan lyssna till den förra ägaren Birgitta Sjöqvist berättelser om gårdens förflutna.

  I den gamla ladugården finns en konsthall som visar bildkonst såväl som skulpturer och hantverk. Där ligger även Sundsbergs café med både säljer konsthantverk och kaffe.